: : : SLAD : : : Spoločnosť LARPov a Drevární

Odložte na chvíľu meče a hoďte reč, priatelia!
Aktuálny čas je Štv Sep 09, 2010 9:48 pm

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina

Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 33 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší
Autor Správa
 Predmet príspevku:
PoslaťNapísal: Uto Júl 15, 2008 12:24 pm 
Obrázok užívateľa

Toto je diskusia ku článku Turku Manifesto. Aký je váš názor? Súhlasite s autorom? Vyjadrite sa ľudia!

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
 Predmet príspevku: Re: Turku Manifesto
PoslaťNapísal: Uto Júl 15, 2008 10:17 pm 
Obrázok užívateľa

"9. Nedovolím aby moju hru ovplyvňovali herne nedôležité neherné faktory (ako napríklad tvorba zábavy pre ostatných, posúvanie deja, vedenie nováčikov, mimoherné konanie atď.) Tieto veci pre mňa počas hry neexistujú."

zdá sa ako by to bol RP čisto pre RP kde jediný prípustný zážitok je dobrý pocit z toho ako dobre som hral

nesúhlasím s Turku, kebyže sa mi chce, spíšem anti-manifest

Patenty: Neherný vláčik a šatrh-koptéra

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 8:09 am 
Obrázok užívateľa

vik píše:
nesúhlasím s Turku, kebyže sa mi chce, spíšem anti-manifest

Nemusis se psat s anti-manifestem, doporucuji Manifest Meilahti school, ta je v prime opozici proti Turku.

http://wiki.larpy.cz/Meilahtsk%C3%A1_%C5%A1kola

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 9:38 am 
Obrázok užívateľa

Fúúú - je to hrozne napísané, mohli aj trocha zrozumiteľnejšie, ale z toho, čo som pochopil:
Ja s imerzionizmom a simulacionizmom podľa tohoto článku dosť súhlasím ale bez prvkov dramatizmu a v niektorých LARPoch aj game-izmu to proste nejde. Asi ako vika, aj mňa najviac pobúrilo toto:

Citácia:
Počas hry sa budem sústrediť na vžitie sa do svojej vlastnej postavy, nie na zlepšenie zážitku ostatných hráčov.

Myslím, že ak by šlo len o vlastný zážitok, nikto by z LARPu nič nemal, a predsa LARP nemá byť reálny život - ten je všade okolo. LARP má byť o niečom výnimočnom, zábavnom prípadne zaujímavom pre všetkých. Takisto aj s braním ohľadu na nováčikov. Ak by sa na mojom prvom LARPe pri mne niekto nezastavil a nepomohol mi s niečim, tak by som možno už na žiaden ďalší LARP nešiel. Toť moje názory, môžem povedať, že s ostatným vcelku súhlasím.

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 12:12 pm 
Obrázok užívateľa

Grepy, Viki

Ale prave o tom sa tam hovori. Vzitim sa do vlastnej postavy a jej co najdokonalejsim stvarnenim prispievam k vytvaraniu herneho prostredia a tym aj zazitku ostatnych hracov, ale to neznamena, ze kvoli tomu aby som posunul dej dalej, alebo urobil hru pre niekoho ineho zaujimavejsou sa mam odcudzit svojej postave a spravit nieco co sa nezhoduje s jej motivaciou.

Pomoc novacikom je urcite potrebna,ale vsetko ma svoj cas a miesto a v tomto pripade aj sposob...teda, ak som v situacii ked herne interagujem s viacerimi osobami, neprestanem hrat a nezacnem sa venovat novacikovy za to,ze ma neherne poznamiky,skor sa ho snazim dako herne nasmerovat.

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 4:08 pm 
Obrázok užívateľa

Corwinus píše:
Grepy, Viki

Ale prave o tom sa tam hovori. Vzitim sa do vlastnej postavy a jej co najdokonalejsim stvarnenim prispievam k vytvaraniu herneho prostredia a tym aj zazitku ostatnych hracov, ale to neznamena, ze kvoli tomu aby som posunul dej dalej, alebo urobil hru pre niekoho ineho zaujimavejsou sa mam odcudzit svojej postave a spravit nieco co sa nezhoduje s jej motivaciou.

Pomoc novacikom je urcite potrebna,ale vsetko ma svoj cas a miesto a v tomto pripade aj sposob...teda, ak som v situacii ked herne interagujem s viacerimi osobami, neprestanem hrat a nezacnem sa venovat novacikovy za to,ze ma neherne poznamiky,skor sa ho snazim dako herne nasmerovat.

Lenže, celý čas existuje interakcia medzi tebou hráčom a tvojou postavou. Obrovská časť rozhodovania väčšinou neleží na tvojej postave, ale na tebe ako na osobe, hlavne keď nevieš čo by tvoja postava spravila alebo čo sa má stať: Ak mám na výber 2 riešenia situácié a obe sú rovnocenné vzhľadom k postave, čiže obe sú veci čo by postava spravila, alebo nespravila, ale musí, alebo si sa nad tým ani nezamýšlal, tak v takomto prípade vyslovujem teóriu že: je hre a hráčom prospešné, vybrať úmyselne riešenie ktoré prinesie do hry šťavu, zápletku, alebo herný zážitok práve na základe mimoherného uvažovania a vnemov a poznatkov a znalostí. Toto NEznamená, že pôjdem a zabijem postavu niekoho koho nemám rád alebo preto že mi na inom larpe zarezal postavu alebo dal ban na SLADe.

Druhá línia rozpravy sa môže viesť o rozpore hráča a jeho postavy: do akej miery sa naozaj dokáže vcítiť do niečoho čo nikdy v živote nezažil. A tiež, do akej miery sa môže odosobniť sám od seba a predovšetkým od svojich blížnych.

Mimoherné podnety ktoré apriórne a explicitne nevychádzajú z hry, používajú to divné cudzie slovo na to, sú prirodzenou súčasťou, a práve tá obohacuje hru. Myslím si ja, a každý kto nesúhlasí sa mýli :P

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 6:28 pm 

Vik:
Turku Manifesto hlavne v prvom rade brani postavenie Game Mastra a jeho pravo na hru. Podla Turku Manifesto, ked game master robi larp a ma o nom nejaku predstavu, vytvori postavy, ktore chce, aby boli nejakym sposobom zahrane, cize hra je jeho tvorbou a od teba chce, aby si tu postavu zahral. Odkial ty mozes vediet, co prinesie hre "stavu", zapletku alebo hernu udalost? To iste plati o novacikoch. Ked GM sa snazi a krvopotne zorganizuje hru, preco by ju potom mal niekto odhodit kvoli tomu, aby "vychovaval" novacikov?

To, ako sa hrac dokaze vcitit do postavy a odosobnit sa je bezpredmetne. Podla Turku, kazdy hrac ma povinnost vcitit sa do postavy najlepsie ako vie, to ze to uz niekto vie lepsie a iny horsie je jedno.

Tot vysvetlenie k Turku Manifesto a jeho vztahu k ulohe hraca v hre.

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 6:34 pm 
Obrázok užívateľa

vik píše:

Ak mám na výber 2 riešenia situácié a obe sú rovnocenné vzhľadom k postave, čiže obe sú veci čo by postava spravila, alebo nespravila, ale musí, alebo si sa nad tým ani nezamýšlal, tak v takomto prípade vyslovujem teóriu že: je hre a hráčom prospešné, vybrať úmyselne riešenie ktoré prinesie do hry šťavu, zápletku, alebo herný zážitok práve na základe mimoherného uvažovania a vnemov a poznatkov a znalostí. Toto NEznamená, že pôjdem a zabijem postavu niekoho koho nemám rád alebo preto že mi na inom larpe zarezal postavu alebo dal ban na SLADe.

Druhá línia rozpravy sa môže viesť o rozpore hráča a jeho postavy: do akej miery sa naozaj dokáže vcítiť do niečoho čo nikdy v živote nezažil. A tiež, do akej miery sa môže odosobniť sám od seba a predovšetkým od svojich blížnych.

Tak hlavne by si ako postava nemal vyuzivat vedomosti,ktore ako postava nemas o to menej vedomosti mimoherne.Ale ked uz si dajme tomu v situacii, kedy sa ako postava rozhodujes medzi dvoma pre teba rovnocennymi moznostami a nevies sa ubranit potrebe pouzivat mimoherne informacie a znalosti, tak ti samozrejme nikto nebrani rozhodnut sa posunut dej...ono to nie je o tom, ze sa mas otocit chrbtom k pribehu a za kazdu cenu ho popierat, ale o tom, ze ho nemas povysovat nad zaujmy ktore ma postava, ktoru stvarnujes.

Samozrejme, ze nie kazdy sa dokaze stotoznit s postavou ktoru ma stvarnit, podla mna je to cast vyzvy ktorou LARP je. Podstatne nie je aby si bol hned na prvi krat dokonale schopny ztvarnit akukolvek postavu a jej spravanie vyplyvajuce s jej psichyky, to je zaleitost ktora je na roky praxe...Skor ide o to aby bol kazdy hrac schopny odhadnut na co ma a na co nema a podla toho si tvoril postavy, alebo prijmal postavy ktore mu organizator ponuka.

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 10:36 pm 
Obrázok užívateľa

Lenže kto je to ten GM, alebo tiež pídžej po našom, na LARPe? Dobrý org vám dá svet, nejaké tie pravidlá atď. Na malom larpe vás môže všetkých okontrolovať vytvoriť vám postavu a viesť príbeh za ruku do konca. Ale pridajte hráčov a povaha larpu sa zmení z orgo-centrickej na hráčo-centrickú. Org samotný tu už ani nemá záujem byť GM, a hráč sa zrazu stáva jediným GM, avšak iba nad svojou postavou a iba nad malým kúskom vesmíru okolo neho. Okrem neho je v hre ešte veľa takýchto GM, každý pán svojej postavy a svojho kúsku vesmíru. Org je potom už nad týmto všetkým, venuje sa skôr pravidlám, výnimočným situáciám atď. Prílišné zdôrazňovanie práva GM na jeho hru a jeho príbeh nám môže posunúť larp k divadielku a hráčov k jeho komparzu.

Čo sa týka mimoherných informácií, nechápem nimi neherne získané informácie ktoré využiješ v hre, nech by to posunulo čokoľvek kamkoľvek. Sú to vnemy sveta mimo hry. Príklad: epický boj medzi hrdinom a zloduchom. Zrazu jeden preruší hru, lebu vidí že ten druhý ustupuje na nebespečnú kameň, z brala, atď. V hernom svete by ho naopak epicky zhodil zo skaly, to je jasné. Alebo ak máme ku kolu priviazaného zločinca a mimoherne vieme že praží slnko a je 35 stupňov. Normálny človek ho tam nenechá chytiť úpal. To sú samozrejme veci ohľadom bezpečnosti, ale je milión situácií, kedy hráč musí svojou postavou reagovať na niečo, čo je mimo neho. Ak je to orgo-centrická hra, nech ho na to org pripraví. Ak je to hráčo-centrická hra, nech sa rozhodne ako chce, ale ak môžem zlepšiť zážitok ostatných alebo atmosféru, urobím to. Lebo v takej situácii, ja som jediný GM.

Toto je samozrejme iba môj názor, ale je jediný správny a vy ostatní sa mýlite :P

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 10:38 pm 
Obrázok užívateľa

Dogfood: mna by zaujimalo, co si o Turku Manifesto myslis ty :) uz sme sa bavili na temu, ci je lepsie, aby hrac spravil rozhodnutie v prospech hry, alebo v co najvernejsom sulade s postavou, a mala som pocit, ze zastavas opacny nazor - prikloneny k dramatizmu...

Vik: ale tu nie su spravne a nespravne pristupy, su jednoducho odlisne. A zavisi to predsa aj od konkretnej akcie, kam sa aky styl hry viac hodi.

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 10:45 pm 
On-line
Obrázok užívateľa

Loth: zalezi od toho ake rozhodnutie v prospech hry. samozrejme vyzabijat polku sveta je blbost. ale niektore situacie nedokazes posudit. som pri jednom rituali nebol spokojny, tak som si spalil dlane. nasledne som nemohol pomoct neviem komu a zas inemu, s Donom sme sa zabavali na mojich rukach asi 2 hodiny a min 10 ludi sa pristavilo preco ich mam obviazane... uplne blbost, detajl a niecim to hru obohatilo.

iny ritual, vyrusenie strata pamata. v neprospech hry bolo napr to, ze ak by mag chcel odo mna zistit, ci som predmet pri rituale vyrobil, nepamatal by som sa ci ano alebo nie. v zasade by som povedal nie, lebo by som si ritual vobec ale vobec nepamatal a bol by som v tom, ze este po nom idem. napriek tomuto blokovaniu hry (nikto z magov sa ma nic nepytal nakoniec), to hru ozivilo asi na hodinu ked som chcel nechat ucna co vela vedel popravit:) prisiel paladin cio nei som posadnuty, sledovali ma, upodozrievali;) jajaaaaaaj :) proste neiktore situacie neposudis ci su vhodne pre hru alebo nie. mozno su pre najblizsich 5 min vhodnejsie, ale pre dalsie 3 hodiny nie... who knows;)

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Str Júl 16, 2008 11:16 pm 

Vik: GM je organizator. Ano na masovkach je uloha GM relativne mala, aspon na masovkach 100+ tam ale ja velke umenie nevidim:
Citácia:
je možné cez RPG tvoriť tak umenie, ako aj nezmyselnú zábavu.

takze vlastne nema velky zmysel sa o tom bavit

Loth: od toho casu som dost radikalne zmenil nazor a myslim si, ze Turku maju vo vela veciach pravdu. Zatial som sa vsak nedostal k tomu, aby som sa zucastnil na organizacii larpu podla mojho terajsieho nazoru (napriklad Subkultura vo vela veciach Turku manifesto odporuje). Kazdopadne turku Manifesto je vynikajucim pocinom, pretoze nuti ludi sa zamysliet a ukazuje druhu stranku larpov. Ukazuje hlavne ze larpy nemusia byt v ruakch hracov ale taktiez to nemusi byt rail-roading. Taktiez hovori, jednu pre mna podstatnu vec a to, ze larpom sa pribehy rozpravat nedaju. takze sa treba sustredit na to, co sa pomocou larpov da urobit ovela efektivnejsie. Odporucam vsetkym precitat minimalne dvakrat a s odstupom. Vela teorie, ktora je tam obsiahnuta sa totiz skryva dost hlboko.

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Štv Júl 17, 2008 12:19 am 
Obrázok užívateľa

dogfood píše:
Vik: GM je organizator. Ano na masovkach je uloha GM relativne mala, aspon na masovkach 100+ tam ale ja velke umenie nevidim:
Citácia:
je možné cez RPG tvoriť tak umenie, ako aj nezmyselnú zábavu.

takze vlastne nema velky zmysel sa o tom bavit

Pri masovke je GM každý jeden účastník. Hovorím ja.
Urobiť na komornom larpe presne to čo si od teba predstavoval org je umenie. Urobiť na masovke ako obyčajná postava niečo výnimočné pre ostatných hráčov je tiež umenie. To prvé kladie dôraz na schopnosť hráča pochopiť orga a schopnosť orga vysvetliť čo chce. To druhé kladie dôraz na individuálnu kreativitu jedného hráča, ktorý tým dokáže strhnúť ďaľších. To prvé mi ale predsalen príliš pripomína divadlo. A masovka nie je fušerina kde zaniká tvoj RP, lebo ho bude vnímať iba malé percento účastníkov, je to svet ktorý ponúka tvojmu RP malé snehové vločky z ktorých môžeš spraviť lavínu.

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Štv Júl 17, 2008 12:37 am 
Obrázok užívateľa

A teraz si este raz precitame uvod clanku, najdeme ze
Citácia:
game master: organizátor a/alebo autor hry, v stolových hrách tiež prostredník pre komunikáciu hráčov s prostredím
a nebudeme sa snazit narabat s inymi pojmami. Ze GM moze byt kazdy hrac, je na uplne inu diskusiu, v tomto clanku sa tym oznacuje org.

Umenie podla mna nie je umenie hraca pochopit umysly orga, alebo zabavit okolie, ale umenie organizatora vytvorit hru, ktora poskytne hracom silne a zaujimave zazitky, nebodaj dovod zamysliet sa nad niecim... a zaroven vytvorit hru, ktora by nemala rachnut na tom, ze niekto z hracov nieco zle pochopi / spravi / zahra

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
PoslaťNapísal: Štv Júl 17, 2008 8:21 am 
On-line
Obrázok užívateľa

umenie orga je aj zabezpecit cast skusenych hracov, ktori budu chciet a vediet hru potiahnut dalej za kazdych okolnosti a budu za neho hybat svetom:) a riadit ho a ustrazia to, aby sa nezadrhol - teda, aby hraci zrazu nevedeli co robit. take osoby su potrebne, ktore maju stale svoje ciele a zapajaju svoje okolie. ale na druhej strane sa od nich nesmie cakat, ze budu uplne k dispozicii. budu mat svoje veci, co si budu riesit tajne, ale popritom mozu zatiahnut mnozstvo hracov do hry tym, ze mu pozhanaju nepodstatne informacie, ktore si poskalda dokopy:)

Naposledy upravil Pitkin dňa Štv Júl 17, 2008 11:39 am, celkovo upravené 1

Ohlásiť tento príspevok
Odpoveď s citáciou  
Vytvoriť novú tému Odpovedať na tému  [ Príspevkov: 33 ]  Choď na stránku 1, 2, 3  Ďalší

Všetky časy sú v GMT + 1 hodina

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

Môžete zakladať nové témy v tomto fóre
Môžete odpovedať na témy v tomto fóre